Следвайте Гласове в ТелеграмИмена, свързвани с президента Румен Радев, ще обявят

...
Следвайте Гласове в ТелеграмИмена, свързвани с президента Румен Радев, ще обявят
Коментари Харесай

24 часа: Близки до президента подемат инициатива за референдум в защита на 3 март

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Имена, свързвани с президента Румен Радев, ще разгласят в понеделник самодейност за привикване на референдум за датата на националния празник. Политици, общественици, публицисти и олимпийски първенци към този момент са дали поръчка да застанат в отбрана на 3 март – Деня на освобождението на България от османско робство.

Повод за самодейността им са желанията на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи посредством смяна в конституцията да сменят националния празник от 3 март на 24 май.

Зад самодейността за референдум застават някогашният длъжностен министър на спорта Весела Лечева, евродепутатът Петър Витанов, както и кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и ръководител на Сдружението на дребните обитаеми места.

Весела Лечева

Част от самодейността е и проф. Искра Баева, която бе в инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат на " Дондуков " 2.

Петър Витанов: Идеята 3-и март да не е народен празник е срам

Проф. Андрей Пантев, акад. Иван Юхновски и боксьорът Тервел Пулев също са в групата, защитаваща 3 март.

Кметът на Калофер Румен Стоянов

Акцията им идва на фона на анонс от президента, че има “червена линия на нашето самообладание, която националното придвижване няма да допусне да бъде заличена ”. Той разгласи това при честванията на Шипченската епопея в края на август.

Искра Баева

" Онези, които в никакъв случай не идват на Шипка, имат вяра, че да си европеец, значи да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна илюзия е, че да си европеец, значи да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието. Тук, пред Паметника на свободата, сме се събрали, с цел да заявим, че след “Епопеята на забравените ” няма да допуснем тези, които постоянно липсват тук, на върха, да ни натрапят “Епопея на зачеркнатите ”. Да манипулират историческата памет, да протягат ръка на български светини и да се чудят през годините по какъв начин да изхвърлят Вазов от учебниците. Днес споделяме стига! ", сподели в извънредно острото си слово тогава президентът.

Слово на Румен Радев на 19 август 2023г. по мотив 146-ата годишнина от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на връх Свети Никола

Инфо: " 24 часа "

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР